Convidats

Charlas

Convidats. OjodePez. IV Photo Meeting Barcelona, ​​'14


Martin Parr Martin Parr

Regne Unit
 
Membre de l’agència Magnum Photos des del 1994, en les últimes quatre dècades s’ha dedicat a investigar els conceptes d’oci, consum i comunicació. Les seves fotografies, mai exemptes de crítica, reflecteixen la banalitat, l’avorriment i el declivi de la societat britànica i de la indústria turística mundial, tal com recull en els seus projectes Boured Couples jo Common Sens.

 

Ja des del moment que va sortir de l’Escola de Belles Arts el 1975 es va marcar l’objectiu de reflectir la forma de vida de la gent corrent. Així, en el seu primer treball, Els inconformistes, va fotografiar durant cinc anys un petit poble del comtat anglès de Yorkshire per documentar una forma de vida tradicional que estava entrant en decadència.

 

El treball de Martin Parr, reconegut internacionalment pel seu acostament a la fotografia documental des de la ironia i el sentit de l’humor, es troba en les col·leccions permanents de museus com el MoMA de Nova York i la Tate Modern de Londres. El Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía va exposar el 2003 una retrospectiva de la seva obra.
 
Fotografía: © Martin Parr / Magnum Photos.


Luis Baylón Luis Baylón

Espanya
 
És un gran retratista de Madrid, la seva ciutat. Des dels anys vuitanta col·labora assíduament en publicacions editorials, realitza encàrrecs per a campanyes de discogràfiques i publica el seu treball en mitjans com Ajoblanco, El País Semanal, El Europeo, El Mundo Magazine, Tentaciones i la llegendària El Canto de la Tripulación. El 1987 va sorgir una proposta del seu amic Quico Rivas, juntament amb Alberto García-Alix, per muntar un estudi professional a Vallecas. Dos anys després instal·la un laboratori en blanc i negre per a serveis d’altres professionals. El 1998 va participar en la primera edició de PHotoEspaña, en la mostra col·lectiva celebrada a la Galería Nájera de Madrid.


David Balsells David Balsells

Espanya

 
Historiador i comissari d’exposicions. Va iniciar la seva trajectòria en el col·leccionisme de fotografia contemporània, però posteriorment es va centrar en la conservació del patrimoni fotogràfic català, primer des del Departament de Fotografia de la Fundació Joan Miró i, a partir del 1997, com a conservador en cap del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), institució per a la qual va atreure importants donacions i dipòsits tant d’artistes contemporanis com de col·leccionistes. Entre el 1998 i el 2002 va ser director del certamen Primavera Fotogràfica i el 2011 va rebre el Premi Nacional de Cultura del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. En l’actualitat dirigeix el Festival SCAN Tarragona.


Txema Salvans Txema Salvans

Espanya

 
Compagina la fotografia amb la carrera de Biologia i publica els seus primers reportatges a finals dels vuitanta. Ha estat col·laborador d’El País Semanal, el Magazine de La Vanguardia i El Dominical d’El Periódico de Catalunya. Fa poc ha publicat The Waiting Game, que ha guanyat el premi del certamen de fotografia llatinoamericana de l’editorial RM i que tracta sobre la prostitució de carretera des de la Jonquera fins a Algesires.
 
Salvans es mou dins la fotografia documental i busca la seva pròpia mirada com a fotògraf d’autor. Ha retratat la vida quotidiana de la societat espanyola i la seva manera de gestionar el temps lliure. Experimenta amb diferents formats de càmera: Nice to Meet You recull la primera etapa en 35 mm, amb fotos enquadrades pròximes a Eugène Richard y Cartier-Bresson; després treballa el litoral mediterrani en mig format, en què pren certa distància, tant física com emocional, fins a arribar a l’època actual, quan fa servir el gran format per retratar escenaris en els quals la figura humana confereix un impacte tràgic.


Emily Adams Emily Adams

EUA
 
Dirigeix el programa PIC.A Escola Internacional PHotoEspaña Alcobendas. Treballa amb PHotoEspaña des del 2005, primer com a coordinadora de programes professionals i en l’actualitat com a responsable d’exposicions. Va estudiar Història de l’Art a la Casa Lamm i va treballar al Centro de la Imagen, tots dos a Ciutat de Mèxic. Ha impartit cursos al Centro Fotográfico Manuel Álvarez Bravo de Oaxaca, al Centro Nacional de las Artes CONARTE a Monterrey i a la Universitat Europea de Madrid. Ha participat en revisions de dossiers a FotoFest Houston, els Rencontres d’Arles, el Mission Jeunes Artistes a França, el Savignano Immagini Festival a Itàlia i el Thessaloniki Photography Festival a Grècia.


Mauro Bedoni Mauro Bedoni

Itàlia
 
Visionador

Doctorat en Fotoperiodisme per la Universitat de Pàdua, Bedoni ha cobert informació general per a diverses agències de fotografia italianes. El 2007 es va unir com a editor gràfic a COLORS, la revista trimestral creada per Oliveiro Toscani i editada per Benetton, en què col·laboren més de 100 fotògrafs de 50 països. Per la seva feina en aquesta publicació va ser nominat a editor gràfic de l’any en els Lucie Awards 2002. A més, sovint imparteix conferències en universitats, escoles d’art i festivals d’arreu del món.
 

Fotografia: Marina Rosso/Fabrica.


Maite Caramés Maite Caramés

Espanya
 
Utilitza la fotografia com a imatge narrativa, explicada en forma de relats, sèries o conseqüències. Les seves imatges no són el producte d’una intenció o esquema previ, sinó que parteixen de trobades, descobertes o moments que li són suggeridores o provocadores. Treballa de manera intuïtiva, i moltes vegades no és conscient d’on provenen les seves obsessions.
 
Tot allò quotidià i banal es posa sempre en escena per fer palesa la fràgil línia entre realitat i irrealitat. El resultat són unes imatges suspeses en el temps, sense referents o denominacions, que llancen interrogants i alhora inciten a sospitar l’insospitat.
 
Tècnicament treballa en analògic i amb càmeres de mig format. Cada història té un llenguatge i una manera de construir-se, i la càmera serà important per assolir donar forma a aquest llenguatge.
 
L’autora considera que la ment és una font inesgotable de conciència creativa. Reflexiona sobre idees molt íntimes i també humanes, sobre el temps, la mort, el renaixement, la bellesa o el desig,


Jim Casper Jim Casper

França
 
Visionador

Jim Casper és el fundador i director de LensCulture, una plataforma global i una revista en línia dedicades a les tendències actuals de la fotografia contemporània en els àmbits de l’art, els mitjans, la política, el comerç i les cultures populars arreu del món. Actualment LensCultures arriba a lectors de més de 80 països cada dia i a més de 500.000 amants de la fotografia cada mes a través de les seves xarxes.
 
LensCulture convoca anualment uns premis internacionals de fotografia i cada any organitza a París sessions de visionaments de dossiers a gran escala, que han suposat un ajut important per a les carreres de centenars de fotògrafs. Casper comissaria exposicions d’art, escriu sobre fotografia per a revistes i llibres, dóna classes, imparteix tallers, és membre de jurats internacionals i visionador de dossier i treballa com a assessor per a organitzacions artístiques i educatives.


Tim Clark Tim Clark

Regne Unit

 
Visionador

Editor i director de 1000 Words, revista digital dedicada a la fotografia contemporània, tant britànica com internacional. Escriu articles sobre fotografia amb regularitat a The Sunday Times, The Daily Telegraph, Foam Magazine, Time Lightbox, The British Journal of Photography i Next, entre altres publicacions, i també en catàlegs d’exposicions. A més, Clark organitza tallers amb fotògrafs de renom a ciutats d’arreu del món i ha fet de jurat a diversos premis i concursos. També en nombroses ocasions ha participat en visionats de dossiers.


Camilla de Maffei Camilla de Maffei

Itàlia
 
Fotògrafa independent, treballa a diversos països i des del 2009 es concentra a l’àrea dels Balcans. Desenvolupa projectes a Bòsnia-Hercegovina, Macedònia i Romania investigant conceptes de límit, frontera i perifèria en relació amb la idea d’Europa política i geogràfica. Ha publicat els seus treballs a El Periódico de Catalunya, Metrópolis, Emergency, Positive Magazine, Osservatorio Balcani e Caucaso i la revista OjodePez. Fa poc ha estat nominada per PDN – Photography District News of New York entre els 30 joves fotògrafs a seguir el 2014. És, a més, la fundadora i coordinadora d’El Observatorio, espai de creació fotogràfica.


Raphaël Dallaporta Raphaël Dallaporta

França

 
Fotògraf documental interessat en temes relacionats amb els drets humans, els seus projectes han obtingut nombrosos reconeixements internacionals. El 2010 va guanyar l’ICP Infinity Award al millor fotògraf jove i un any després va obtenir el Paul Huf Award atorgat pel Foam holandès. Entre les seves exposicions individuals destaquen Protocole, presentada en el Musée de l’Elysée de Lausana; Autopsy, comissariada per Kathy Ryan al New York Photo Festival 2008, i Antipersonnel, comissariada per Martin Parr als Rencontres d’Arles de 2004.


Salvi Danés Salvi Danés

Espanya
 
Es va especialitzar en fotografia documental a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. El seu treball ha estat reconegut en diverses ocasions en certàmens nacionals i internacionals, incloent-hi el premi Foam Talent 2013, el Sony World Photography Award 2008 en la categoria universitària i un segon premi, l’any següent, en els mateixos SWPA en la categoria documental. També ha estat distingit amb el premi Nou Talent FNAC de fotografia 2011 i va ser finalista del premi RM al llibre iberoamericà de fotografia 2013.


Carine Dolek Carine Dolek

França
 

Directora i comissària de Fetart, una organització francesa que té com a objectiu promoure idees i ajudar artistes emergents a exposar el seu treball tant a França com a la resta del món. Des d’aquesta plataforma és, a més, la cofundadora de Circulation(s), un festival parisenc que impulsa la incorporació de fotògrafs joves al món professional i que acosta al públic una escena artística innovadora i contemporània. També treballa com a periodista per a la revista Réponses Photo, organitza exposicions i aviat obrirà la seva pròpia galeria, Le Petit Espace.
 
Fotografia: Courtesy Bernard Saint-Genès/Connaissance des Arts


Iñaki Domingo Iñaki Domingo

Espanya
 
Visionador

(Madrid, 1978) és fotògraf y editor. És membre fundador del col·lectiu Nophoto i codirector de la plataforma 30y3.com, especialitzada en fotografia espanyola contemporània. El seu treball ha estat reconegut amb diversos premis i beques i ha estat exposat en galeries i centres d’art d’Europa, Àsia i l’Amèrica Llatina.
 
Ha estat responsable de l’editorial Ivorypress entre 2009 jo 2013, en la qual va ser editor creatiu de C Photo, i actualment és director creatiu de l’editorial RM. Ha comissariat exposicions internacionals i és docent a universitat i escoles de fotografia.


“Joan Joan Fontcuberta

Espanya

 
Compagina la seva feina com a fotògraf amb la de teòric i crític. És historiador de fotografia, comissari, editor i professor universitari. El 1982 va ser cofundador de la Primavera Fotogràfica de Catalunya, el primer festival fotogràfic a Espanya, i ha estat, a més, director artístic dels Rencontres d’Arles. Ha presentat exposicions individuals al MoMA de Nova York, l’Art Institute de Chicago i l’Institut Valencià d’Art Modern, entre altres centres culturals. Premio Nacional de fotografia el 1998, també va rebre el 2013 el Premi Internacional Hasselblad.


Caroline Hunter Caroline Hunter

Regne Unit
 
Visionador

Establerta a Londres, és l’editora gràfica de Weekend Magazine, la revista dominical del diari britànic The Guardian. Amb més de 15 anys d’experiència en el món del fotoperiodisme i la fotografia social i conceptual, anteriorment va treballar a la revista Time Out London, al grup editorial Emap i a The Saturday Telegraph Magazine. És llicenciada en Literatura Anglesa i Periodisme, i habitualment fa de jurat i de visionadora de dossiers en festivals internacionals de fotografia.


Stanislas Guigui Stanislas Guigui

França

 
Membre de l’agència VU. Inconformista i compromès, el seu treball es mou permanentment entre l’art contemporani i el fotoperiodisme, i se centra en temes d’exclusió i marginació social. El 1996 es trasllada a Colòmbia, on a conseqüència de la guerra civil milers de persones vaguen pels carrers de Bogotà, i més concretament del districte d’El Cartucho, un lloc que va retratar durant tres anys mostrant les condicions de vida dels seus habitants. El seu treball va ser premiat el 2006 per PHotoEspaña i per Unicef el 2008.


Martin Kollar Martin Kollar

República Txeca

 
Treballa com a fotògraf independent i com a operador de càmera d’ençà que es va graduar a l’Acadèmia d’Arts Escèniques de Bratislava. Ha rebut nombrosos reconeixements i premis, com la beca de fotografia 3PP, la menció d’honor de l’Oscar Barnack Award i el Blacklight Photography Award de Finlàndia. Els seus treballs han estat exposats en ciutats de tot el món, com París, Tolosa, Berlín i Xangai. Ha publicat, a més, tres llibres: Nothing Special (Actes Sud, 2008), Cahier (Diaphane, 2011) i Field trip (Mack, 2013).


Marloes Krijnen Marloes Krijnen

Països Baixos
 
Visionadora

Fundadora i directora del Foam Fotografiemuseum d’Amsterdam, una plataforma consolidada de suport a la fotografia en totes les seves formes i referent mundial en la promoció d’artistes emergents. Llicenciada en Ciències Polítiques i Comunicació, va ser durant 10 anys directora del World Press Photo. A més, Krijnen ha exercit de jurat en diferents certàmens fotogràfics, com ara els Rencontres d’Arles, els Rencontres Africaines de la Photographie de Bamako, els ICP Infinity Awards i el Deutsche Börse Photography Prize. També és editora en cap de Foam Magazine.


Christophe Laloi Christophe Laloi

França
 
Christophe Laloi es va llicenciar a l’École nationale supérieure de la photographie d’Arles (França) el 1996 i va cursar un màster en Història de l’Art. És el director artístic i director de programació del Voies Off Festival als Rencontres d’Arles, que va fundar, i en el qual cada any selecciona més de 60 artistes dels cinc continents. És un membre clau del jurat del premi Voies Off. Organitza els visionats, les trobades entre fotògrafs i visionadors experts, així com una gran diversitat d’exposicions. Entre el 2000 i el 2005 també va portar a terme activitats creatives en les àrees d’escenografia, instal·lació i projecció de fotografia. Ha estat professor a l’École nationale supérieure de la photographie d’Arles durant deu anys i també ha fet de visionador en festivals de França, Dinamarca, Turquia, Espanya i Anglaterra. El 2007 va obrir la Galerie Voies Off. Aquest espai d’exposicions presenta tant fotògrafs emergents com consolidats. També va fundar un laboratori d’impressió digital professional de fotografia contemporània a Arles.


Diambra Mariani Diambra Mariani

Itàlia
 
Va néixer a Verona (Itàlia) el 1982. Es va llicenciar en Dret a Milà i va fer un màster en fotografia a Venècia. El 2010 va començar a treballar com a fotògrafa independent i el 2011 va entrar a la Prospekt Agency de Milà. Ha viatjat per l’Amèrica Llatina, l’Afganistan, Sierra Leone, Palestina i l’Europa de l’Est.
 
Ha exposat les seves fotografies a Itàlia i a l’estranger, com ara Les Rencontres d’Arles – Nuit de l’Année, Fotoleggendo Roma – Inner Vision about the World, Slideluck London – Format Festival, la fira Art Madrid i Valid Foto Barcelona, entre d’altres. També han estat publicades a The Sunday Times Magazine, D La Repubblica delle Donne, L’Espresso, Vanity Fair, Corriere della Sera i Sportweek, entre d’altres.
 
El 2010 va guanyar el primer premi dels Inail/Prospekt Awards i el 2011 va obtenir una menció especial als premis Giovanni Tabò. El 2013 va ser seleccionada per Descubrimientos PHotoEspaña i el 2014 va ser una de les finalistes del Premi de Fotografia de la Fundació Vila Casas.
Està representada per Marc De Coene Fine Art Gallery.


Óscar Monzón Óscar Monzón

Espanya

 
Membre des de la seva fundació el 2003 del col·lectiu Blank Paper, que fomenta la fotografia documental, ha rebut una beca del Ministeri de Cultura per al Colegio de España a París, va ser finalista a Descubrimientos de PHotoEspaña 2011 i al cap de dos anys va guanyar el First Book Award de París-Photo / Aperture Foundation amb el seu primer llibre, Karma. Ha exposat els seus treballs a les sales Carmen de la Guerra, El Escaparate de San Pedro, Conde Duque i Antigua Tabacalera a Madrid, a les sales LE-BAL i RVB Gallery a París i en el marc dels festivals itinerants E-CO i Laberinto de Miradas.


Andreas Müller-Pohle Andreas Müller-Pohle

Alemanya
 
Visionador

Artista i editor establert a Berlín. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Comunicació per la Universitat de Hannover, el 1979 va fundar European Photography, una revista independent dedicada a la fotografia contemporània i als nous mitjans de comunicació. Com a fotògraf, el seu treball està present en museus de tot el món i forma part de nombroses col·leccions privades. En els seus projectes més recents aborda el tema de l’aigua amb amplis retrats del riu Danubi i de la megalòpoli de Hong Kong.


Diego Orlando Diego Orlando

Itàlia
 
Des del 2010 és editor gràfic i responsable de projectes especials de Burn, una revista en suport imprès i digital dedicada a fotògrafs emergents. Establert a Venècia, Orlando també és cofundador i codirector, juntament amb Fabio Balan, del concurs internacional de fotografia WINEPHOTO, que potencia el reconeixement internacional d’autors joves. A més, coordina l’edició de llibres, és director creatiu en nombrosos esdeveniments i exposicions i treballa com a fotògraf independent.


Arianna Rinaldo Arianna Rinaldo

Espanya
 
Professional independent vinculada a diversos àmbits de la fotografia, des de l’edició gràfica i el comissariat d’exposicions fins a projectes editorials i d’ensenyament. És, a més a més, la directora d’ OjodePez, la revista trimestral de fotografia documental que publica La Fábrica i en què supervisa la feina dels diferents editors convidats a col·laborar en cada número. El 2012 va ser nomenada directora artística de Cortona On The Move, el festival anual internacional dedicat a fotografia i viatge. La relació de Rinaldo amb la fotografia es va iniciar el 1998 a Nova York, com a directora de l’arxiu de l’agència Magnum.


ordi Ruiz Cicera Jordi Ruiz Cirera

Espanya
 
Resident a Londres, on es va graduar en Fotoperiodisme el 2011, el seu treball ha estat àmpliament reconegut en concursos internacionals. Fa dos anys va aconseguir el premi Taylor Wessing gràcies al retrat d’una jove mennonita de Bolívia, una comunitat amb la qual va conviure durant llargs períodes de temps per documentar la seva manera de viure. Ruiz ha participat, a més, en nombroses exposicions i les seves fotografies s’han publicat en diferents mitjans impresos i digitals, com The Sunday Times Magazine i Die Zeit, entre d’altres.


Oriol Segon Oriol Segon

Espanya
 
Va néixer a Manresa (Barcelona, Espanya) el 1981. Va estudiar fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) i es va continuar formant a través de diBarcelonallers de fotografia documental, com ara el de José Manuel Navia impartit en el marc de les Jornades de Fotografia Documental de la Garriga (2008); Magnum Workshop Barcelona, impartit per Antoine d’Agata (Magnum Photos, Trafic ’09, Barcelona, 2009); Al-liquindoi Workshop, impartit per Franco Pagetti (VII Photo Agency, Barcelona 2011), i The Art of Detachment, impartit per Arianna Rinaldo (CFD, Barcelona, 2012). Els seus assajos fotogràfics tenen com a centre d’interès la fragilitat i la vulnerabilitat humanes. Actualment imparteix classes de fotografia, realitza encàrrecs comercials de fotografia i postproducció, i treballa com a fotògraf independent. Està representat per l’agència italiana Echo Photo Agency.


Mila Teshaieva Mila Teshaieva

Ucraïna
 
Mila Teshaieva va néixer a Kíev i actualment viu a Berlín. En les seves fotografies se centra en les societats en transició, buscant com l’ambient general que es respira influeix en la vida individual.
 
Els seus treballs s’han exposat àmpliament per tot Europa i han estat reconeguts amb nombrosos premis i beques. També ha rebut encàrrecs de diverses organitzacions internacionals com ara GIZ, Swiss Agency for Development and Cooperation, UNICEF, IOM i Zoï Environment Network, i ha publicat en mitjans de comunicació com ara Die Zeit, Alternatives Internationales, Outlook Magazine China, Time LightBox, New Times, Vokrug Sveta, Neue Zürcher Zeitung i Forbes Ukraine, entre molts altres.
 
El seu últim projecte, Promising Waters, va ser publicat el 2013 com a monografia per Kehrer Verlag (Heidelberg, Alemanya).
 
Teshaieva està representada per l’agència Laif (Colònia, Alemanya).


Bertien van Manen Bertien van Manen

Països Baixos
 
Ha treballat en projectes com A Hundred Summers, A Hundred Winters, en què mostrava fotografies preses a l’antiga Unió Soviètica; East Wind West Wind, fet a la Xina, i Give Me Your Image, realitzat a Europa i exposat el 2005 a New Photography, al MoMA. L’octubre del 2011 va aparèixer Let’s Sit Down Before We Go, publicat per MACK London. Easter and Oak Trees (MACK London, 2012) mostra imatges privades en blanc i negre de la família Van Manen dels anys setanta. Aquests projectes s’han publicat i s’han exposat arreu del món.
 
Les seves fotografies formen part de les col·leccions de La Maison Européenne de la Photographie (París), Fotomuseum Winterthur, Stedelijk Museum (Amsterdam), MoMA i The Metropolitan Museum of Art (Nova York), SFMOMA (San Francisco), The Metropolitan Museum of Photography (Tòquio), Centre national des arts plastiques (París), The Baltimore Museum of Art i MoCP (Chicago), entre d’altres.
 
Ha estat representada per Yancey Richardson Gallery a Nova York, Robert Morat Galerie a Hamburg/Berlín, In camera galerie a París, Galerie Gabriel Rolt a Amsterdam i Galeria Pedro Alfacinha a Lisboa.


Erik Vroons Erik Vroons

Països Baixos
 
Visionador

Des del 2010 és editor en cap de la revista GUP, dedicada a la fotografia internacional que va néixer com una publicació exclusivament impresa, però que també disposa en l’actualitat de versió digital. Vroon és, a més, editor en cap de la revista holandesa NewDawn, que es publica en format tabloide, i col·labora en l’elaboració d’un anuari sobre nous talents de la fotografia holandesa. D’altra banda, imparteix classes a l’acadèmia privada Foto Factory, a Amsterdam, i exerceix d’escriptor i comissari independent en el camp de la fotografia.


Manuel Zamora Manuel Zamora

Espanya
 
Titulat en Fotografia i Creació Artística per la Universitat d’Elx. És integrant del col·lectiu Cienojos, dedicat a fomentar la cultura fotogràfica. Va participar en tallers impartits per Ricky Dávila, Juan Manuel Díaz Burgos, Juan Valbuena, Paco Salinas i Castro Prieto. El 2003 va obtenir el premi PHotoEspaña OjodePez Valors Humans pel seu projecte Vides reciclades, en què dirigeix la seva mirada a un dels innombrables paisatges que la crisi deixa a les ciutats. Va ser finalista, a més, a Descubrimientos 2013.